Aszott, töppedt vagy nemesen rothadt?

Mi az aszúsodott szőlő?

1896. Aszuszöllö. (Forrás: Pallas Nagy Lexikon) “Ha az érett szöllö, száraz meleg időjárást feltételezve a tőkén marad, a szemek vizet párologtatván el megráncosodnak és aszuszöllö lesz belölük. Az utóérésnek ezen neme megkülönböztetendő az úgynevezett nemes rothadástól (Edelfäule), amelynél a szöllöszem felreped s különösen a botrytis cinerea nevü penész által ellepetik. A nemes rothadásnál a szöllö cukortartalmának egy része veszendöbe megy, míg az aszuszöllö csak vizet veszített.”

1997. 1997. Évi. CXXI. Bortörvény/Magyar Borkönyv/Technológia (internet)
“3. Aszúsodott szőlő: a teljes érésen túljutott, Botrytis által átszött, töppedt szőlőtermés, amelynek cukortartalma legalább 450 g/l.3″

Ugye értik?

1896-ban a tőkén megrácosodott szőlőszemekből készül az aszú és megkülönböztetendő a Botrytis által átszőtt szőlőszemtől. Ma 2015-ben pontosan az ellenkezője az előírás.

Hogyan alakult át az aszott szőlőszem nemes penészessé? 

Kezdjük 1924-ben:
1924.  1924. Évi. IX. Tc. 62.000/1924 FM. Rendelet

“Aszúbor az a bor, amely a tőkén aszúsodott, töppedt vagy nemesen rothadt szőlőből…”

Ez az FM rendelet tartalmazza először, hogy aszú lehet tőkén aszúsodott töppent valamint nemesen rothadt szőlőből is készíteni.

Jön az 1936-os bortörvény:
1936.  1936. Évi V. Tc. 70.000/1936 FM Rendelet.

“Tokaji aszú az a bor, melyet a Tokajhegyaljai Borvidék zárt területén fekvő hegyiszőlőkben termő furmint, hárslevelű vagy muskotály szőlőfajták tőkéin aszúsodott, töppedt vagy nemesen rothadt és pépszerűvé…”

Olvashatjuk, megegyezik az 1924-es rendelettel. Az 1936-os bortörvényünk 1959-ig volt érvényben. Hatálytalanította 1959. Évi Törvényerejü Rendelet.

1959.  1959. Évi 23. TVR. 2/1959 (XI.27) FM – ÉLM Rendelet.

“Tokaji aszú a tőkén aszúsodott vagy nemesen rothadt szőlőbogyóknak taposással vagy egyéb eljárással…”

Érdekes, hogy Kádárék nem változtatták meg a Horthy korszak előírásait. Az 1959-es Törvényerejű Rendelet és a Végrehajtási utasítása 1970-ig volt érvényben.

1970.  1970.évi 38. TVR, 25. 1970 (XI.16) MÉM Rendelet.

“Tokaji aszú a tőkén aszúsodott vagy nemesen rothadt és szüretkor különszedett…”

Amikor a levéltárban megnéztem a két előző Végrehajtási Rendeletet nagy meglepetés ért. Előtte úgy gondoltam, ebben a témában az átalakulás a kommunista korszakban történt. Tévedtem, ezt a törvényt az 1997. CXXI. Törvény érvénytelenítette.

1997.  1997. Évi. CXXI. Bortörvény /Magyar Borkönyv/ Technológia (internet)

“3. Aszúsodott szőlő: a teljes érésen túljutott, Botrytis által átszőtt, töppedt szőlőtermés, amelynek cukortartalma legalább 450 g/l.3″

Gondolták volna, hogy a nemesen rothadt aszúszem az a „nagy szabadságunk terméke”? Én is tévedtem, valószínü ezt Önök sem tudták. Magyarország még híres aszúi töppedt szőlőből készültek, de ez már történelem.

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?