Dugóhibás Tokaji aszúk

Minden borgyűjtemény egy siralomház!

Van egy rossz hírem minden borissza és bortnemissza barátomnak, és azoknak is akik évtizedek óta pátyolgatják, féltve őrzik az általuk értékesnek tartott Tokaji aszúboraikat: halára ítél borokat őriznek!

A Tokaji aszú egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy túléli a tulajdonosát. Részben ennek is köszönhette a rá illő királyi jelzőt, a világ leghosszabb ideig eltartható bora kitüntető címet.

A királyról azt tartották 50 évig fejlődik és ezután szép lassan kezdi elveszti az élvezeti értékét, kivéve az eszencia. Régi tokajinak az 50 évesnél, ősrégi tokajinak a 70 évesnél idősebb borokat nevezték. A Tokaji aszút évszázadokig kincsképző tulajdonsága miatt gyűjtötték, ezért jelenleg felbecsülhetetlen értékű aszú lehet magántulajdonban. Ezek a palackok kérnek, sírnak és néha ordítanak, nem akarnak meghalni, segítségre szorulnak, igénylik a dugócserét.

Miért nem segítünk rajtuk?

Mi borgyűjtők, aszúbor tulajdonosok hiába halljuk a palackok segélykiáltását, tehetetlenek vagyunk. Egy embert a személyi igazolványa illetve a jogosítványa igazolhat. Ezek a dokumentek minden olyan adatot tartalmaznak melyek alapján egyértelműen beazonosíthatók a tulajdonosok.
Egy bornak a “személyi igazolványa” a palack és a rajta lévő tartozékok. Ilyen a kapszula, a kapszulán lévő lenyomat (én ezt kapszula bélyegnek nevezem), valamint a különböző címkék és egyébb dolgok. Ezek feladata igazolni a bor eredetét, valamint a hamisítás elleni védelem. Ebből adódik, mi aszú tulajdonosok nem cserélhetjük ki a palackokban lévő hibás dugókat.

Egy kicsit többet a dugó hibáról.

Nem dugó hiba az ónpestises kapszula.

A palackjaink dugó hibáját aránylag könnyen észrevehetjük.

Minden fekve tárolt palacknál a dugó hibára utal, ha a kapszula alól kiszivárog a bor. Ez megfesti az állami ellenörzőjegyet (A fekve tárolt palackokra jellemzö.). Megjegyzem, ez a tulajdonos hibája, mivel a palackozott aszút minden esetben állítva kellene tárolni.

Az állítva tárolt palackoknál a palackban lévő bor látható apadása dugóhibára utal.
Ez a párolgást általában a 30 évesnél idősebb boroknál tapasztalhatjuk. A bor a hosszú tárolása alatt bizonyos mértékben megfestheti a palack belső oldalát. Amennyiben a bor leapad, láthatóvá válik az elszíneződés (Az elmúlt rendszer boraira jellmezö.). Az apadás a 70-100 éves boroknál is észlelhető, még elfogadható dugó minősége mellett is, ugyanis a dugó sosem zárja tökéletesen a palackot. Az ősi, ősrégi borok tartóssá tétele alkohollal történt, egy hosszú ideig tartó oxidációs folyamattal. Ezt azért írom le, mert ez a természetes apadás nem befolyásolja az aszúnk minőségét, de jelentős kockázatot jelent, mivel ezeknek a palackoknak is már jóval korábban ki kellett volna cserélni a dugóját.

Külön kategóriát képeznek az az 1950. után palackozott aszúk. Amennyiben parafa dugót használtak, abból is a leggyengébb minőséget. Ezeknél a palackoknál természetes jelenség a bor apadása.

Az apadás ellen még elég jól zárnak a műanyag dugók. A borkombinátos palackok jelentős részénél ezt a dugót használták. Ne örüljenek neki, mert általában ezek a palackok mesterségesen előállított, nem aszúsodott szőlőből készített bort tartalmaznak.

A képen parafa dugós lezárás látható. A műanyag dugó érezhetően kiemelkedik a palackból, tapintással érzékelhető.

A külföldre kiszállított tokajiknál találkozhatunk csavarzáras lezárással is.

Dugó csere ügyben az illetékes “elvtársig” elnézést, úrig nem jutottam el, pedig az újra világhírű tokaji útja a hitelesített újradugózással kezdődik, és a muzeális aszúk hamisítása elleni fellépéssel folytatódik.

Vigyázzanak a palackjaikra, mert jelenleg a siralomházban vannak! 

Remélem, hogy akiknek kellene, azok értik a palackok nyelvét. Mi borgyűjtők sajnos nem segíthetünk rajtuk. Nem hiszem, hogy hazánkban van olyan magyarság tudattal rendelkezö ember, aki nyíltan halálra itéli a még meglévő nemzeti kincseinket.

Tudom, a “hozzáértőknek” ez nem érdeke.

Ezek a palackok a magyar borkultúra műemlékei. Egyes palackokban a világ legjobb borai is megtalálhatók, miért kell őket elpusztítani?

A siralomházban csak egy megoldással hosszabbíthatjuk meg boraink életet.  A dugóhibás palackokat le kell viaszolni.

Ronda, de ideiglenesen hatékony.

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?