Gyógytokajit Készítők és Kedvelők Baráti Társasága

Vig Gyula vagyok, kb 30 éve gyűjtök tokaji borokat, pontosabban az aszúkat, és hobbim a tokaji bor törvényi és jogszabályi háttere. Sokáig büszke voltam a palackokban lévő borokra, úgy gondoltam, ezek a borok valamilyen mértékben a magyarságtudatunk részei és kötődnek a nemzettudatunkhoz.

Tévedtem! A mai tokaji aszúk a nemzettudattól eltávolodtak és ma már a pénztudat jellemző rájuk. A tokaji bor jogi és törvényi hátterének ismeretében kijelenthetem, becsaptak bennünket. Lassan, egy jól kigondolt és felépített folyamat végére érünk, megszűnik az a bor, amely egy évszázaddal ezelőtt még világhírű volt.

Röviden ismertetem mire gondolok: a Tokaji aszú múltja több évszázados és a 19. század végén a világ egyik legjobb és legdrágább bora kitüntetű címet viselte. Ma a franciák hasonló jellegű bora ül a tokaji trónján. Az 1997. után átvett technológiával készült aszúk értéke jelenleg tized részét sem éri a franciának. Úgy látom a konkurencia mondja meg milyen bor lehet a Tokaji szú. Már ott tartunk, hogy az egyik külföldi tulajdonú pincészet föborásza nyíltan kijelentheti: “én itt nem a magyar érdekeket képviselem.” Gondolkozzanak el azon, hogyan lett a királyok borából koldusok aszúja? Az ezer forint alatti 3 puttonyosra gondolok.

Sokat töprengtem azon, miért volt fontos Anton Dréhernek, a legnagyobb osztráknak, hogy saját palackozású aszúja legyen. Herceg Windischgretz Lajos csak a leggazdagabb családoknak adott el ilyen bort és a kapszulára még a hercegi címerét is belenyomatta. Sorolhatnám a többi grófot és bárót, akik szintén büszkék voltak erre a borra. Ezeket a borokat nem Ők készítették! Magyar borászok évszázados tapasztalatával készültek, de végtermék királyi, hercegim grófi minőség. Ma már ezek nem Tokaji aszúk! 1997. után megtiltották a magyar borkészítési hagyományok alapján készült borok forgalomba hozását. Az ősi módszerrel (nem a franciával) készült aszúk nem kerülhettek kereskedelmi forgalomba. Nem betiltották, hanem lassú halálra ítélték ezt az aszúkészítési technológiát, azt a borkészítési gyakorlatot, mellyel a világ legértékesebb aszúját előállították.  Az ilyen borok Tokaji aszú megnevezéssel nem kerülhettek forgalomba.

Ügyes elgondolás, vagy éhen halnak a borászok, vagy átállnak.

A nagy durranással beharangozott új stílusú tokaji kidurrant mit a lufi. 2006-tól alkalmazhatták a puttonyszám csökkentését, így seprüborból is készíthettek Tokaji aszút. Természetesen ezt nem tüntették fel a palackon és azt sem, hogy a világ egyik legmagasabb kénessav mennyiségét is tartalmazhatja a büszkeségünk. Szepsy hirdette a minőséget, szidta az agyonoxidált borokat és közben közremüködott abban, hogy 100 kg aszúszemből készíthető bormennyiséget 100 literről megemelhessék 220 literre. Ezzel egy időben eltörölték a puttonyszámot, kötelező szárazanyagtartalmat, minimális alkoholtartalmat. Úgy látszik, ma már elég csak bizonylatolni a szőlőt, papír is elég a tokaji aszú készítéséhez. Több mint 100 évvel ezelőtt azért rendelték a puttonyszámokhoz a kötelezően betartandó minimális szárazanyagtartalmat, hogy ne lehessen aszúszőlő nélkül Tokaji aszút készíteni. Furcsán hangzik, de ma már édes lötty is lehet ez a bor. A új hegyközségi törvénnyel az állam kivonult hegyaljáról és átadta a hatalmat a külföldieknek. A szavazati értéket a birtokolt szőlők területének nagyságához rendelték, ezért a Tokaj Kereskedöház Rt. támogatásával ma a külföldi tulajdonú pincészetek lényegében azt csinálnak Hegyalján amit akarnak!

Úgy gondolom tartozom annyival a gyűjteményben lévö palackjaimnak, azokban lévő borok készítőinek, hogy a kihalásra ítélt, a világon egyedülálló borkészítési technológiát megpróbáljam megmenteni.

Itt már túl vagyunk a 24. órán!

Valószínű, győzött a francia, de ismerek két borászt, akik még az apjuktól, nagyapjuktól, dédapjuktól átvett borkészítési módszert alkalmazzák, és gyógytokajit készítenek.

Annyit tudnunk kell, hogy Hegyalján sohasem volt egységes borkészítési technológia, gyakorlatilag mindenki másképpen készítette a borát. Jelenleg úgy 5-10 fö között, illetve pincészet lehet, akik őrzik hagyományaikat, rendelkeznek az őseink tudásával, borkultúránkkal.

Érzek magamban annyi erőt és úgy gondolom van annyi tudásom, hogy mindent megtegyek ezeknek a borászatoknak, borkészítési technológiáknak a megmentésére. Ha ez nem sikerül, akkor a Váci Főtéren összetörhetem a gyűjteményemet, mivel 30 évig nem Tokaji aszút gyűjtöttem.

Megfogom szervezni a Gyógytokajit Készítök és Kedvelők Baráti Társaságát.

Segítséggel megkeressük azokat a borászokat, akik még alkalmazzák a magyar aszúbor készítését és a későbbiek során megszervezzük az érdekvédelmüket.

A tudatlanság bűn, ez vezetett a jelenlegi helyzet kialakulásához, a baráti társaság egyik legfontosabb feladata lesz a múlt tényszerű törvényeken és jogszabályokon alapuló ismertetése.

Ezt a borvidéket naggyá a gyógytokaji Medicziner Tokajer teheti. A  21. században már tudjuk miért  alkalmazták ezt a bort gyógyborként. Felvállaljuk a gyógyhatású készítményként való elismertetését

Házi, nyitott borversenyeken népszerüsítjük az eredeti magyar aszúkat.

Feldolgozzuk és lehetőségünk szerint könyvben kiadjuk hegyalja 1908-2013 közötti időszak tényszerű történelmét.

A világörökség ne a tájat védje, ahol már hulladéklerakó van a kőbányában, természetesen francia tulajdonú. Nem tudom mit szólnának hozzá, ha mi magyarok a világhírű borvidékükre telepítenénk a szennyünket! A világörökség ne ezt a szemetet védje, hanem az ENSZ eredeti céljának megfelelően az ősi bort és a borászati technológiát.
A minőségvédelem miatt, kezdeményezzük az eredeti dűlőbesorolások visszaállítását. A portugál Portói mintájára a korszakoknak megfelelő bor elnevezések bevezetését. Az aszúszőlő eredeti fogalmának visszaállítását.

A magyarok ősi borkészítési technológiájának elismertetése az Alaptörvényben rögzített védelmének elérése.

A lehetöségeink szerint fellépünk az eredeti címkés Tokaji aszús palackok védelméért, a fakeretes, címke nélküli muzeális kiszerelés újrahitelesítését kezdeményezzük. A magán tulajdonban lévö eredeti címkés aszúk újra dugózását megszervezzük.

stb, stb.

A Baráti társaság az alapító tagokkal alakul meg. A késöbb bövíteni csak a tagok 100%-os egyetértésével lehetséges. A Baráti társaság nem jogi személyiség, lehetősége van az átalakulására, mert csak jogi formában lesz tárgyalóképes. A Baráti társaság alapító tagjai létrehozhatnak baráti köröket. Például, történelmi, borászati, borgyüjtő, borkedvelő stb. A baráti társaság müködést a közösen megalkotott alapító irat fogja tartalmazni. Az alapító tagok kiválasztása a szervezők kizárólagos joga. stb,stb

Megkérek mindenkit, ha ismer olyan hegyaljai borászt, aki még alkalmazza az ősi magyar borkészítési eljárásokat és  kizárólag ezt használja, annak nevét és elérhetőségét adja meg (viganyo@freemail.hu) és személyesen megkeresem őket.

Köszönöm, Víg Gyula

Vélemény, hozzászólás?