Újra éledhet az olasz Tocai?

Az olaszok boránál 2007-ben a Tocai név használatát az Európai Bíróság megtiltotta. Ezt a bírósági döntést az olaszok a mai napig igazságtalannak tartják, mert az ő  Tocai boruk idősebb mint a magyar és lényeges különbség, hogy ez a bor száraz. Úgy gondolom, a magyar tokajinál a puttony szám megszüntetése az olasz reményeket újraélesztette és a nagy száraz Tokaji furmint meghirdetése pedig a vereségünket is okozhatja.
Véleményem szerint, a Friuli – Venezia  Giulia Régiónak újra lehet majd Tocai Friulano elnevezésű bora hamarosan.
2013-ban hazánkban a Tokaji aszú puttony száma hivatalosan is megszűnt. (A puttonyszám megszüntetést, hegyalja újkori történetének egyik legnagyobb tévedésének tartom.) 

Elgondolkoztak már azon, miért nevezték tokajinak a Palesztinában, Ausztráliban, Elszászban, és stb országokban készített édes borkülönlegességeket?

Véleményem szerint évszázadokig a tokaji egy bor fajtát jelentett, különleges minőségű édes bort, amely aszúszőlő, mazsola, szalmán szárított szőlőből,  stb. is készülhetett. Gyakorlatilag minden ország és borvidéke készíthetett ilyen bort. Az tény, hegyalján készült a világ legjobb minőségű borkülönlegessége és valószínű, ezért kapta a tokaji nevét a hazánkon kivül késztített bor is. Az ilyen borokat tokaji névvel kezdték el forgalmazni.

Nekünk magyaroknak kb. 100 év kellett, hogy elérjük a tokaji név kizárólagos használatát, csak a Tokajhegyalján termett és tőkén töppedt szőlő felhasználásával készített borok kaphassák meg a tokaji jelzőt.

2007-től nem használhatnák a TOCAI FRIULANNO megnevezést, itt 2011-es évjáratú borom láható.

A probléma ott kezdödött, hogy az olaszoknak is van egy Tocai boruk, és ez idősebb mint a mi tokajink, ráadásul száraz bor: ez a Tocai Friulano. Ez a bor Sauvignon Vert fehér szőlőből készül.

Az Európai Bíróság ennek a fehér szőlőből készített száraz bornak a Tocai név használatát tiltotta meg, azzal az indokkal, hogy összetéveszthető a puttony számokkal rendelkező, arany színű magyar desszertborral, a Tokaji aszúval.

A mi aszúnk már az 1600-as években puttony számokkal készült. Ezeket a minőségi kategóriákat, puttonyokat kizárólag Hegyalja használta. Az olaszokkal szemben korábban a puttony számainkkal, ügyesen érvelve megvédtük a Tokaji névhasználatát.

Időközben a történelmi borunkat mi magyarok megszüntettük, nincs puttony szám, nem arany színű és nem desszertbor. Ma hazánkban egy új stílusú bornak van tokaji neve, közben az ősi olasz Tocai betiltatott.  Úgy hallom már nem sokáig.

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?