Dréher Antal Tokaji aszúja

Osztrák sörgyáros Tokaji aszúja Rákosi címkével

Több évtizedes “gyűjtögetés” ellenére érik az embert még meglepetések.

Tudták azt, hogy ifjabb Anton Dréher (Dréher Antal) palackozott Tokaji aszút?

Bevallom Önöknek, én nem tudtam, és fogalmam sincs róla, miért volt fontos Ausztria egyik legismertebb vállalkozójának (aki az élete során megkapta a Ferenc József Érdemrend Lovagkeresztjét, a Konturkeresztet, a Nagykereszt birtokosa lett, és a Vaskorona Rendet is kiérdemelte), hogy saját névvel Tokaji aszút palackoztasson és a nevét magyarul olvashassuk a kapszulán.

Dréher Antal S.R.T.

Azt már régóta tudom, hogy a palackok eléggé másképpen meselik el nekem a történelmünket, mint korábban tanultam, de több mint 30 éves  gyűjtögetésem alatt még nem láttam hasonló kiszerelésű Tokaji aszút.

Most erről a palackról elmélkedek kicsit. Sok kérdésem van ezzel kapcsaoltban, hiányzó válaszokkal.
Azt tudom, hogy ki vásárolta meg az 1950-es évek elején a palackot.

Sejtéseim vannak arra, miként került erre a Dréher palackra a Rákosi korszak etikettje, címkéje és az igen ritkán látható állami ellenörzőjegye.

Tudom, mikor államosították a Dréher vagyont, és azt is tudom, mikor alapították a Budafoki Borpalackozó Vállalatot, de nem tudom, miért távolították el a palackról az eredeti címkéket?

Nem tudom, miért nincs feltüntetve az évjárat.

Tudom, hogy milyen fantasztikus bort találunk a palackban, de csak sejtem az évjáratát. Kutakodom, amit majd megtudok még azt elmesélem.

A képen látható palackot Gerő György, édesapja hagyatékából ajándékozta a bormúzeumnak, melyet ezúttal is szeretnék neki megköszönni.

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?