1842. Tokay Essence “őfelsége” bemutatkozik

Mit ért az eszencia, ha magyar volt? Huszonnégy karátos aranyból készített erdetvédelmet.

Sok-sok évtizedes pihenés után előkerült a képen látható palack. Úgy gondolom pontosan a 24. órában, a végszóra érkezett. Feladata, hogy felébressze a magyarokat, hogy valamit nagyon nem jól csinálunk. Gondolom, hogy abban egyetértenek velem, a Tokaji aszúra minden magyar büszke, mégis hagytuk, hogy 20 év alatt elértéktelenítsék a büszkeségünket.

A kommunista időszakban a palackban lévő bort hamisították, a rendszerváltás után pedig a muzeális nagy értékű palackokat. Ma ott tartunk, hogy húszezer forintért sem lehet eladni egy 1906 vagy 1912-es évjáratú aszút. Hogy miért? Mert nem vigyáztunk az eredetvélemére!

Most lehetőségünk van összehasonlítani a múltat a jelennel.

A képeken egy 1842-ben palackozott Tokaji Eszenciát tartalmazó palack látható. Gyurkovics Henriknek Hegyalján egy parókiában palackozták. A palacknak rögtön feltűnik az anyaga, de nem értek hozzá, így nem tudom megmondani, hogy miből készítették. Egy biztos, hogy nem üvegből, gondolom valamilyen kerámia lehet.

Több évtizedes borgyűjtői múltam ellenére még nem láttam hasonló eredetvédelemmel rendelkező palackot. 24 karátos aranyból készült vékony dróttal van a dugó körbevéve és viaszolva.

Nem tudom és nagyon nehéz ma megértenem ennek az eszenciának a készítőjét és palackozóját. Miért tartotta fontosnak az arany felhasználását, vagy tényleg igaz az, hogy egy gramm eszencia egy gramm aranynak az értékével bírt?

A palackon egy tökéletes “származási bizonyítványt” találunk: a képen látható pecsétet. A pecsét tulajdonosa palackozta az eszenciát. Ha sikerül a lenyomatot azonosítani akkor megtudom, hogy kit tiszteljek ezért a palackért.

 

Ez a eszencia nem a Curia Bormúzeum tulajdona, így csak remélem, hogy eladása esetén nem külföldre kerül mint a többi értékünk, hanem valamelyik közgyüjteményben, múzeumban minden magyarok borává válik. Ez nagyon fontos lenne, mivel sugárzik belőle a mondandója. Ezt csak az érzi, aki látja vagy a kezében tartja őméltóságát.

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?