Vegyen ősrégi tokajit, de eredetit

A mi tokaji borunk sokáig a világ legjobb bora kitüntető címét viselhette és a legdrágább borok közé tartozott. A világ legjobb és a legdrágább borairól pedig már kortárs korukban is érdemes volt másolatokat készíteni.
A történelmünk során talán egyetlen időszak volt, amikor a magyar állam hatékonyan fellépet a boraink és főleg a tokaji hamisítása ellen, ez az időszak: 1924-1944.

Tehát az 1924 és az 1944 között lepalackozott és a magyar állam jóváhagyásával valamint garanciájával eladásra került tokaji aszúk értékesek. Most már igen ritkán találkozhatunk velük és ezért is egyre drágábbak.

Oda jutottnk, hogy már elkezdték másolni és árulni a 19. század és a 20. század első felének eredeti címkés Tokaji aszúit. Bátorkodom itt megjegyezni, hogy már kaphatóak az „átkos” korszakban készült palackok másolatai is.

Ne felejtsék el, a bor személyi igazolványa maga a palack!

A borospalack és a rajta lévő címkék, ellenőrző jegy, kapszula ismerete nélkül nem javaslom az ősrégi aszúk megvételét.

Egy meglévő, eredeti Tokaji aszú címkét a mai technológiával igen jó minőségben le lehet másolni. A másolt címkéket referencia palack hiányában igen nehéz felismerni. Ne is próbálkozzanak kizárólag ez alapján dönteni!

Régen – ezeknek az aszúknak a készítési idejében– gyakran alkalmazták, hogy kiitták a palackból az aszút, újratöltötték, leviaszolták és eladták mint eredetit. Ebből adódik, hogy a 20. század első feléből megmaradt, viaszolt lezárású aszúk általában újratöltöttek. (Persze felmerül a kérdés: mennyit ér egy 1928-ban újratöltött tokaji?)

vigbor.hu

Vélemény, hozzászólás?