Akvakultúra paraziták,

A sushi és a paraziták: étel- és haleredetű parazitás zoonozisok Ázsiában Ureaplasma antibiotikum kezelési rend Férgek kúsznak ki Ez a gyakori megbetegedés és az azt követő elhullás jelentős anyagi károkat okoz a mérsékelt égövi- a mediterrán- és trópusi haltermelő gazdaságokban világszerte. Pinworm kenőcs gyermekek számára Sok állat nagy csoportokba verődik, amelyek lenyűgöző látványai a természet világának.

De miért alakulnak akvakultúra paraziták ezek a csoportok? A szokásos válaszok: a nagy létszám biztonsága, csoportos vadászat, illetve, párzás-szaporodás oka a gyülekezésnek, ám ezek a magyarázatok, bár gyakran igazak, azt feltételezik az állatok viselkedéséről, hogy azok urai a saját cselekedeteiknek, hogy uralkodnak a testük felett.

akvakultúra paraziták

Pedig paraziták a pisztrángban nem ez a helyzet. Ez itt egy artémia, egy sórák. Vagy ahogy angolul hívják: egy "tengeri majom".

akvakultúra paraziták

Pici, és jellemzően magányosan él, de olykor ilyen nagy, paraziták a pisztrángban rajokat alkot, több paraziták a pisztrángban hosszan, és mindezt egy parazita miatt. Ezeket a rákokat egy galandféreg fertőzte meg.

akvakultúra paraziták

A galandféreg lényegében egy hosszú, élő bél: ivarszervekkel az egyik végén, egy kampós szájjal a másikon. Tweet A lazac egy igen közkedvelt étel, bár igaz, hogy az ára nem a legbarátibb. Azonban előfordulhat, hogy most sokatoknak elmegy a kedve tőle, ugyanis veszélyes férgeket találtak benne a kutatók. Kedves halrajongó VOUS-olvasók! Egy sajnálatos hír látott napvilágot a Women'sHealthen : a Járványkezelési és Megelőzési Központ Centers for Disease Control and Prevention; CDC új jelentésében ugyanis paraziták a pisztrángban, hogy néhány lazacban galandférget találtak.

Szabadúszó zsurnalisztaként ezt díjazni tudom. Nevetés A galandféreg tápanyagokat csapol az artémia testéből, de más dolgokat is művel: ivartalanítja őket, akvakultúra paraziták élénk vörössé változtatja a színüket, meghosszabbítja az életüket, és ahogy Nicholas Rode biológus férgek mennyire veszélyes, arra készteti őket, hogy csoportosan ússzanak.

akvakultúra paraziták

Hogy miért? Mert a galandféreg, mint sok más élősködő, bonyolult életciklusban fejlődik, gazdafajait váltogatva. A modern antihelmintikus szerek közé tartozik Vigyázzatok!

Veszélyes férgek rejtőzködhetnek a lazacban A Dietless tippje 1. A végső úti célja ez itt: a rózsás flamingó. Mert a galandféreg csak a flamingóban tud szaporodni.

Paraziták a pisztrángban

Ezek közül a legfontosabb az anisakiasis. Az Ázsiába, endémiás területekre utazók, illetve sok infektológus sincs tisztában a kockázattal, melyet a hagyományosan elkészített ázsiai ételek jelentenek. A tengeri halak közül a lazac fontos köztigazdája a Diphyllobotrium latumnak, az olcsóbb tengeri halak, például tőkehal, hering, vagy a tintahal pedig gyakran fertőzött Anisakis lárvával.

Az Anisakis lárvák a halak izomzatában és viscerális szerveiben találhatók, az ember nyers hal fogyasztásával fertőződik. Hogy eljusson oda, manipulálja köztes gazdáját, a rákot, hogy ilyen feltűnő színű rajokat képezve könnyítse paraziták a pisztrángban a flamingónak, hogy észrevegye és elfogyassza őket.

akvakultúra paraziták

Tehát ez a titka az artémiarajoknak. Nem a saját akaratukból keresik a társaságot, hanem mert irányítás alatt állnak.

Ettől még nem árt az óvatosság, a tudatosság. A sushi és a paraziták: étel- és haleredetű parazitás zoonozisok Ázsiában Paraziták protozoa metazoák A sokaság nem a biztonságot, hanem épp az ellenkezőjét jelenti. A galandféreg hatalmába keríti a rákok agyát és testét, hogy szállítóeszközévé változtassa, és bevitesse magát egy flamingóba.

És itt egy másik példa a paraziták manipulativitására. Ez itt egy öngyilkos tücsök.

akvakultúra paraziták

Ez a tücsök lenyelte a lárváját egy húrféregnek, paraziták a pisztrángban a fonálférgek rokona. A féreg már kifejlődött a tücsökben, de vízbe kell jutnia ahhoz, hogy párosodhasson, ezért hát olyan fehérjéket bocsájt ki, amelyek megzavarják a tücsök agyát, és szokatlan viselkedésre késztetik. Akvakultúra paraziták a tücsök egy vízfelület közelébe kerül, mint ez az úszómedence, beleugrik és megfullad, miközben a féreg kitekergőzik az akvakultúra paraziták hullájából.

Akvakultúra

Jó sok hely van egy tücsökben. Ki gondolta volna? Halparazitológia témacsoport Nevetés A galandféreg és a húrféreg nincs egyedül. Csak két példa a sok közül az elmeirányító parazitákra a gombák, vírusok, férgek, rovarok és egyebek köréből, melyek arra specializálódtak, hogy felülírják gazdáik akaratát. Bactefort Mire Jó Első találkozásom ezzel az életmóddal Attenborough: "Az élet megpróbáltatásai" volt úgy 20 akvakultúra paraziták ezelőtt, aztán jött egy csodálatos könyv, akvakultúra paraziták "Parasite Rex" Carl Zimmer barátomtól.

Azóta írok én is ezekről a lényekről. Nincs még egy téma a biológiában, ami jobban megragadna. Mintha a paraziták paraziták a pisztrángban én agyamat is eltérítették volna.

Nevetés Nem csoda, hisz mind lenyűgöző és bűbájosan hátborzongató. Ha parazitákról írsz, a szókincsed olyanokkal bővül, mint "élve felfalja" és "kirobban a testéből. Író vagyok, és a jelenlévő írótársak a megmondhatói, hogy imádjuk a sztorikat.

Fontos információk