Vig Gyula vagyok, a VigBor írója. 1990-ben kezdtem Tokaji aszúkat gyűjteni. Akkor úgy gondoltam, hogy címke gyűjteményem lesz érintetlen felbontatlan palackokon, ezért aránylag gyorsan megvettem kb. negyven palack különböző címkéjű Tokaji aszút, természetesen a legolcsóbbakat. Gondoltam a címkéket különösebb háttérismeret nélkül is lehet gyűjteni, de tévedtem. Ennek a tévedésnek köszönhetem, hogy utána is még sok kétes eredetű bort megvettem, illetve, hogy ma hazánkban valószínű nekem van a legtöbb bizonytalan eredetű Tokaji aszú palackot tartalmazó borgyűjteményem. Első hangzásra ez biztos nem tűnik jó befeketetésnek, de ezek a palackok sok plusz tudáshoz juttattak hozzá. A gyűjtemény és régi anyagok tanulmányozásának köszönhetően mára viszonylag magabiztosan tudom már megállaípítani, hogy egy Tokaji aszú üveg egy értékes eredeti vagy egy értéktelenebb hamisítványt takar-e.

Minden értéket másolnak a világban, ebben a Tokaji palackok sem különböznek. Ezeknek a másolatoknak a felismerése viszont igen nehéz még egy gyűjtőnek is. A Tokaji Aszú gyűjtésénél a tudás és tapasztalat hiánya nagyon sok kidobott pénzt jelent, hiszen nagyon könnyű értéktelen hamisítványokat vásárolni. A VigBor-t azért indítottam 2005. januárjában, hogy megosszam tapasztalataimat, kis segítséget nyújtsak azoknak, akik ennek a fantasztikus boronak a gyűtésére adnák a fejüket.

Szeretném egyből leszögezni, hogy írásaimban a palackok belsejében található bort nem véleményezem, kizárólag a külső jegyek biztosította információkra hagyatkozom. Amikor egy palackra a hamis jelzőt használom az csupán az üvegre, és nem a benne lévő borra vonatkozik, hiszen előfordulhat hogy valóban Tokaji aszú van a palackban, csak éppen nem abból az időből származik, mint mit a palack állít magáról.

A hagyományos borkészítés híve vagyok, ezt a véleményemet hangoztatom is, így a cikkeim ebben a szellemben írodnak. Nem vonom kétségbe a modern borok létjogosultságát, de vallom, hogy ezeket az új borokat nem ugyanolyan név, vagy fajtajelöléssel kellene forgalomba hozni.

A cikkekhez hozzá lehet szólni, de az általános beszélgetésekhez inkább a Fórum rész javaslom, hogy könnyebben követhetőek legyenek a beszélgetések. Itt cseveghetünk a magyar borokról, bizonytalan eredetű, hamisított aszúkról, eladhatnak, vásárolhatnak. Használatához regisztráció és Fórum használat szabályinak betartása szükséges.