Bélelzáródás parazitákkal, A Magyarországon előforduló féregfertőzések

A ló galandférgessége

A ló galandférgessége Eddig úgy gondolták, hogy a galandférgek nem okoznak bélkárosodást vagy megbetegedéseket, azonban újabb tanulmányok szerint olyan súlyos bélelváltozásokat okozhatnak, mint például a bélelzáródás vagy a kólika, amelyek akár elhullással is végződhetnek.

A kutya veseelégtelenség: okok, tünetek és kezelés A kutyák bélbetegségeinek számos formája létezik, egy azonban közös bennük: jobb minél előbb állatorvoshoz fordulni beteg kedvencükkel.

Emiatt igen nagy jelentősége van a galandférgekre is kiterjedő féregtelenítésnek. A galandféreg Több galandféreg faj is előfordulhat lovakban, ezek közül az Anoplocephala perfoliata a leggyakoribb Európában.

Bélelzáródás a paraziták miatt

A parazita zöldes-sárga színű, háromszög alakú teste „mételyszerű”. Hosszuk cm. A lovat egy, de akár több száz bélelzáródás parazitákkal is megfertőzheti, egy vizsgálat szerint egy lóban átlagosan 99 db telepszik meg.

milyen rossz lehelet és betegség férgek tacskói

A paraziták általában csoportosan, az ileo-caecalis átmenet közelében találhatóak. Ez a vékonybél és a vastagbél közötti átmeneti rész.

sok parazita van a világon paraziták a székletben tünetek

Hogyan okoznak a galandférgek megbetegedést? A galandférgek kártétele abból adódik, hogy az ileocaecalis átmenet környékén rögzülnek a bélnyálkahártyán, ami a bélfal megvastagodását, gyulladását és fekélyesedését okozza.

Bélférgesség tünetei és kezelése

Minél több parazita van jelen, annál nagyobb a bélkárosodás mértéke. A parazita-csomók a vékonybél elzáródását is okozhatják. Ezen felül a galandférgek olyan kémiai anyagokat választanak ki, amelyek fokozzák a bélperisztaltikát, és ez bélcsavarodást és invaginációt a bél saját üregébe való betüremkedése okozhat, amelynek bélelzáródás a következménye.

A súlyos galandférgesség tünete lehet a növekedésben való visszamaradás, a visszatérő kólikázás, illetve bélelzáródás és ruptura esetén a potenciálisan halálos kimenetelű akut kólika.

Férgességről tabuk nélkül - Nice Hajgyógyászat Gyomor-bélhurut — Wikipédia Mit lehet tenni paraziták ellen? Hogyan vehetjük észre és pusztíthatjuk ki?

A betegség kialakulásának kockázata a fertőzés súlyosságától függ. Hogyan fertőződik a ló galandférgekkel?

tyúkok férgektől ha az embernek rossz lehelete van

A lovak a legelőn fertőződnek a köztigazda páncélosatkák elfogyasztásával. Ezek a szabadban élő atkák Orbatidae nélkülözhetetlenek a galandférgek fejlődésmenetében: a fertőzött lovak bélsarából felveszik a galandféreg-petéket, amelyek az atkákban hét alatt lárvákká alakulnak.

A Magyarországon előforduló féregfertőzések

A lovakban az atkák a véletlen lenyelése után alakul ki a galandférgesség. Az atkák előfordulhatnak a szénában és a szalmában is; sokáig, a legelőn akár 12 hónapig is életben maradhatnak. Melyek a galandféreg-fertőzés szempontjából veszélyeztetett lovak?

spirál tojás féreg féreggel hányta

Általában a két évesnél fiatalabb és az idős állatok esetében a legsúlyosabb a fertőzés. A csikók akár már hónapos korban is fertőződhetnek.

Bélférgesség — a modern világban is Az ember emésztőrendszerében élősködő férgek okozta betegségeket bélférgességnek nevezzük.

A legeltetés fokozza a fertőződés veszélyét, hiszen így nagyobb a fertőzött atkák elfogyasztásának veszélye. Azonban az istállóban bélelzáródás parazitákkal lovak sincsenek biztonságban, hiszen az atkák a szénában és a szalmában is életben maradhatnak. A galandférgesség diagnózisa csak akkor állítható fel teljes zab férgek ellen, ha a parazitákat látják műtét vagy a kórbonctani vizsgálat során.

Bélférgek, bélférgesség

Elvileg a bélsár vizsgálatával is kimutatható a fertőzöttség, de ez a módszer nem megbízható, mivel a peteürítés szakaszos és a peték sűrűbbek, mint a fonálférgek kimutatásához használt oldat. Ez az oka annak, hogy a galandféreg-fertőzöttség előfordulását alábecsülik. A galandférgesség kezelése A lovak féregtelenítési programjába rendszeres galandféreg-ellenes kezelést is be kell iktatni. A leggyakrabban alkalmazott féregtelenítő termékek közül sok nem tartalmaz galandféreg-ellenes hatóanyagot.

Olyan széles spektrumú terméket kell választani, bélelzáródás parazitákkal például az EQUIMAX, amely az összes, lovat megbetegítő bélféreg ellen hatékony, beleértve a galandférgeket is.

"Hogy kerültek ezek oda? És hogy hagyhattam őket ennyi ideig a szervezetemben?"

A galandférgek elleni védekezésként évente legalább kétszer, májusban és szeptemberben hatékony féregtelenítő pasztával vagy oldattal kell kezelni a lovakat. Azonban a galandférgekre is ható készítményeket, például az EQUIMAX-ot akár hetente is biztonságosan lehet alkalmazni, egyéb paraziták elleni kezelés esetén. Összefoglalás Az utóbbi 10 évben egyre inkább tudatosult a galandférgek kártételének jelentősége.

Már elérhető hatékony, galandféreg-elleni gél, amellyel rutinszerűen ajánlott kezelni a lovakat, minden életkorban. A hatékony galandféreg elleni kezelés megelőzi a bélelváltozások kialakulását és a galandférgesség miatt bekövetkező elhullást is.

Fontos információk