Fekete drotféreg,

Fekete drotféreg

fekete drotféreg

A kártevõ talajlakó rovarok, és a védekezés lehetõségei - Agro Napló - A mezőgazdasági hírportál Egy alattomos kártevő: a drótféreg - Kwizda Agro Emellett egy a gazdasági kárküszöböt meghaladó kártevő jelenlét az integrált növényvédelem szellemében elvégzett kémiai védekezéseket is indokolttá teheti.

Veszélyes kártevők: a talajlakók Ezen írás keretein belül mindenekelőtt a talajban fejlődő polifág fajokra, pontosabban azok lárváira, azok által fekete drotféreg kártételekre kívánom felhívni a figyelmet.

E fekete drotféreg a pajorok cserebogarak lárvái 1. Keszthelyi Sándor 2. A kár a klasszikus értelembe vett kapás kultúrák kukorica, napraforgó, cukorrépa esetében súlyosabb. A gyökerek megrágásával a növények foltokban hervadnak, elpusztulnak 3. Kattintson fekete drotféreg képre Ezek a kártevők különösen jól érzik magukat a búza-kukorica-napraforgó vetésváltásban, közepesen kötött és kötött talajokon. A drótféreglárvák a fekete drotféreg melegedésével a felszín közelébe fekete drotféreg, és legnagyobb tömegben pont a napraforgó, kukorica, szója vetésének időszakában jelennek meg És ha már megjelentek, akkor táplálkozni is akarnak.

A csírázó magot, szemet furkálják, vagy a kibújó rügyecskét, gyököcskét rágják, odvasítják, amivel a kórokozóknak is kaput nyitnak. A korai károsítás szinte észrevétlen marad, így sokan a vetőmagra fogják, hogy nem megfelelő csírázási eréllyel rendelkezett — de csak félreértik a tüneteket.

A pattanóbogarak tojásrakásra a kevésbé bolygatott, növényekkel fedett helyeket választják fekete drotféreg, de a jó szerves anyag és vízgazdálkodású hogyan lehet a fergeket kiuriteni a testbol, így mezőségi vagy öntéstalajokon kártételükre fokozottan kell számítani.

Ismertetők

A cserebogarak erdők, fasorok szomszédságában, humuszban gazdag, jól melegedő talajú területeket választanak tojásrakás fekete drotféreg. A lerakott tojásokból kikelő lárvák a talaj nedvességállapotára és hőmérsékletének változásaira érzékenyen reagálnak, így a lárvák a talajban vízszintes és függőleges irányban egyaránt vándorolnak.

Kártétel E lárvák kártétele miatt az első tünet a föld feletti növényi szervek egészséges állománytól elütő fejlődése, mely a kártétel előrehaladtával a növény pusztulásához vezet.

fekete drotféreg

A lárvák gyökérgumós növényeken okozott kártétele következtében a termény minőségi romlása is bekövetkezik. Rágásuk utat nyit kórokozó gombák megtelepedésének. E több éves fekete drotféreg fajok lárvái is a növények fekete drotféreg rágják. Ennek következtében a növény föld feletti része sárgulni kezd, majd elszárad. Gabonában sárgulás, majd vezérhajtás elhalás következik be. Védekezzünk a talajban élő lárvák ellen Burgonyába, cukorrépába járatokat rágnak.

Járatok fala később parásodik.

  1. Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp.
  2. Fekete drotfereg. Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp.
  3. Védekezzünk a talajban élő lárvák ellen, Fekete drotféreg
  4. Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp.

Pinterest Google Nyomtatás Tavaszi ásás során számos nagyméretű lárvát figyelhetünk meg az ásóval felfordított talajban. Leggyakrabban a pattanó bogarak lárvái, az úgynevezett drótférgek, valamint a fekete drotféreg lárvái a pajorok élnek és károsítanak a kerti növények talajaiban. A palántákat a talaj színe alatt elrágják, vagy kiodvasítják, így az kidől. Kárképük az állományban foltszerűen jelentkezik.

Védekezés A talajlakó kártevők megfékezésének első lépése azok jelenlétének pontos előrejelzése. Csávázás nélkül is van védelem!

Távelőrejelzésük a lárvák felmérésén alapszik, amely területi kvadrát alapján történhet talajmintavevővel, búzacsomós módszerrel, vagy a terület fóliatakarásával 4. A fóliatakarás elve, hogy a kihelyezett szintetikus anyag alatt a talaj előbb felmelegszik, így a felszín közeli rétegekbe vonuló pajorok száma könnyebben, hamarabb megítélhető.

Védekezzünk a talajban élő lárvák ellen | Bálint gazda kertről, növényekről

A védekezési küszöbérték 10 pajor négyzetméterenként. Takács András A pattanóbogár imágók egyedszáma feromoncsapdával felmérhető 5. Egy alattomos kártevő: a drótféreg Lárváinak egyedszáma augusztusi csalogatóvetéssel felbecsülhető.

  • Fekete drotfereg család: Pattanóbogarak (Elateridae) | Brehm: Állatok világa | Kézikönyvtár
  • Féreg infuzio fergekbol
  • Navigációs menü Csávázás nélkül is van védelem!
  • Mezei pattanóbogár Egy alattomos kártevő: a drótféreg Kattintson bármely képre Ezek a kártevők fekete drotféreg jól érzik magukat a búza-kukorica-napraforgó vetésváltásban, közepesen kötött és kötött talajokon.

Négyzetméterenként drótféreg már kárt okozhat. Keszthelyi Sándor Az ellenük irányuló védekezés elsőként agrotechnikai jellegű.

Fekete drotfereg

Friss gyeptörésen értékes gazdasági növényt évig termeszteni nem célszerű. Erősen drótférges területen hüvelyesek vagy keresztes virágú növények termesztése javasolt. A kártevõ talajlakó rovarok, és a védekezés lehetõségei Oldalszám: Védekezés Kártevők rovarok talajlakó Dr. Abban az esetben, ha az egyedszám eléri a kártételi küszöböt a talajfertőtlenítés elkerülhetetlen.

Nagyobb egyedszám esetén a talajfertőtlenítés mellett vetésváltásra is szükség van. A polifág talajlakók ellen a leghatékonyabb megoldás a kémiai védekezés.

Természetesen ebben az esetben a védekezés elsősorban a lárvák ellen irányulhat, amely a talajba juttatott talajfertőtlenítők alkalmazásával, vagy a vetőmag csávázásával valósítható meg.

Fekete drotféreg. Tartalomjegyzék

Tartalomjegyzék Napjainkban három különböző hatóanyagú talajfertőtlenítő készítmény van forgalomban, melyek kivétel nélkül piretroidok. E hatóanyagok a teflutrin, a lambda-cihalotrin és a cipermetrin.

fekete drotféreg

Közös sajátságuk kontakt hatáskifejésük. Így a növénybe nem szívódnak fel, viszont talajba kerülésüket követően, vízzel érintkezve gőzt fekete drotféreg. A teflutrin hatóanyag gőztenziós sajátságai kifejezetten jók az egyéb talajfertőtlenítő hatóanyagokhoz képest.

fekete drotféreg

Lehet, hogy érdekel.

Fontos információk