Féreg szövettan

féreg szövettan

féreg szövettan

Természetes féreg szövettan helyükön kívül a fejlődési alakok vándorlása miatt találkozhatunk ektópiás helyeken is akár a kifejlett, akár a még fejlődő alakokkal. Ilyen esetben fontos differenciálni, hogy melyik fajról van szó, hiszen élő állatban például egy műtét során ektópiás helyen megtalált D.

A kórboncolás során megtalált férgek faji azonosítása pedig hasznosnak bizonyulhat a Dirofilaria-fajok elterjedtségi adatainak kiegészítésére, esetleg adott féregfajra endémiás területek megtalálására.

  1. Etimológia[ szerkesztés ] Nevét a féreghez való hasonlóság miatt kapta: féregszerű vermisfüggelék appendix.
  2. Féregnyúlvány – Wikipédia
  3. Féreg szövettan, Etett féreg gyógyszer ,helmint vizsgálat a resnik klinikán
  4. Paraziták amelyek ízületi fájdalmat okoznak
  5. Orsóféreg, ostorféreg, galandféreg, szívféreg, bőrféreg, tűdőféreg
  6. A rizs növény életciklusa - Kertészkedés Férgek, mint a rizsmag Vörös csirkék lehetnek férgek bélférgek?
  7. Pinwormok és tüneteik
  8. Fereg az alomban - Strongyloidosis szövettan - Férgek egy álomban a székletben

Az irodalomban csak néhány esetben írtak le ektópiás helyen megjelenő férgeket, ezen belül is csak D. Dolgozatom fő témája egy állatorvos által a Parazitológiai és Állattani Tanszékre beküldött petefészekben és annak bursájában található féreg szövettani metszetekben való vizsgálata és ehhez kapcsolódóan D.

A férgeket formalinban fixáltuk, majd szövettani metszeteket készítettünk, melyeket hematoxilin-eozinos, Perls- Giemsa- és fibrinfestéssel festettünk meg. A vizsgálatom során a jellegzetes morfológiai adatok alapján megállapítottam, hogy a petefészket átfúró féreg valószínűleg egy D. További vizsgálatokkal, például PCR-rel lehetne DNS alapján is igazolni a feltevést, de dolgozatom célja a morfológiai jegyek alapján való meghatározás volt.

féreg szövettan

Fontos információk